Uspešne priče - Voćni dar, Koraćica - MapMyApple
Uspešne priče - Voćni dar

Voćni dar, firma iz Koraćice kod Mladenovca, poseduje moderan voćnjak jabuke, površine od oko 10 hektara. Voćnjak je potpuno pokrivenim protivgradnom mrežom kao i sistemom za navodnjavanje kap-po-kap.

A šta je to što svi koji se intenzivno bave uzgojem i proizvodnjom znaju? To je da je jabuka jedna od najzahtevnijih voćnih vrsta za uzgoj kada je u pitanju zaštita.

Uspešne priče - Voćni dar

Njihov voćnjak se nalazi na padini, zbog kojih ima i nekoliko različitih nadmorskih visina. Što znači različitu “mikroklimu” na istoj parceli. Najveći izazov za njih bio je kako prevazići problem sa prolećnim mrazom i bolestima na odvojenim delovima istog voćnjaka, koje svake sezone prave veliku štetu.

Koristeći Fresh Agri meteo stanicu u kombinaciji sa moćnim prognozama štetočina i bolesti iz aplikacije, Voćni dar je dobijao preporuke za zaštitu. Preporuke su koristili da pravovremeno obavljaju tretmane i očuvaju kvalitet svojih jabuka. Njihovi zaštitari sada mogu efikasnije da planiraju svaki tretman i smanje troškove zaštite koristeći upozorenja od mraza kao i prognoze za bolesti i štetočine jabuke.

Sada ni nagib na kome se zasad nalazi, ni visok sadržaj gline u zemljištu nisu više problem kod navodnjavanja. Jer uz pomoć senzora za vlažnost i temperaturu zemljišta mogu da navodnjavaju u pravom trenutku u odgovarajućoj količini. I to za svaku od sorti koju uzgajaju.

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved