Saznaj kako uz par trikova da tvoje biljke sigurno prezime - MapMyApple
Saznaj kako uz par trikova da tvoje biljke sigurno prezime

Nakon onog lepšeg, toplijeg i plodovima bogatog perioda, za sve voćare sledi hladniji period godine. Tada biljke ulaze u period mirovanja.

U tekstu koji sledi pročitaj savete kako da tvoje biljke sigurno prezime.

Polako nam se bliži zima. Ovaj period godine biljke koriste za odmor kada svoje fiziološke aktivnosti svode na minimum. Upravo ovaj period je idealna prilika da svoje biljke nahraniš, ali i zaštitiš od svih opasnosti koje zajedno sa njima prezime. Opasnosti koje joj prete su niske temperature, prezimljavajuće forme raznih vrlo važnih bolesti, ali i štetočina.

Ova vegetacija dala ti je puno plodova prve klase? Bio si ponosan na izgled svojih biljaka i plodova?

Ako su odgovori tačni onda treba da znaš recept da i naredna vegetacija i rod budu još bolji. Recept je jednostavan i sastoji se u sledećim koracima:

1.Higijena voćnjaka

Pozabavi se svim onim suvim granama. Opali plodovi predstavljaju izvor patogena i mesto za skrivanje svih bolesti koje sigurno ne želiš narednog proleća. Gomile suvog, opalog lišća takođe vrlo su privlačne za razne glodare. Kako da se zaštitiš od glodara je tema koju smo već obradili. Na blogu MapMyApple podseti se svih saveta koje smo ti dali.

2. Razmisli o folijarnoj prihrani svih jabuka

Ovo je prilika da biljci spremiš dopune azota, bora, cinka. To ce za nju biti prava poslastica. Folijarnim tretmanom u biljnim tkivima se formiraju rezervoari hranljivih materija koja će biljka iskoristi sa prvim znacima početka vegetacije. Zato bi bilo dobro da se na njenom jelovniku nađe azot. Borom ćeš svoje biljke spremiti za period cvetanja, a cink će joj dati snagu i omogućiti da svoja tkiva spremi za zimu. Za izbor preparata kao i koncentracije preparata možeš se obratiti MapMyApple timu koji ti stoji na raspolaganju.

3.Plavo prskanje tvog voćnjaka

Preparati na bazi bakra suzbijaju prezimljavajuće forme prouzrokovača rak rana Neonectria ditissima, ali prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća Erwinia amylovora. Ovakva prskanja obavljaju kada su temperature iznad 10 °C u dva tretmana:

  • Prvi tretman kada je opalo 30 – 40% opalog lišća
  • Drugi tretman kada je opalo 70 – 80% opalog lišća

Rane nastale opadanjem lišča predstavljaju ulazna mesta za infekciju velikog broja patogena. Sa dva tretmana depozit fungicida dospeva na rane i sprečava ulazak patogena u biljna tkiva.

4. Krečenje stabla biljke

Ukoliko si u mogućnosti tople, sunčane jesenje dane iskoristi za krečenje stabla. Temperatura treba da se kreće od 4 do 6 °C. Visina krečenja zavisi od visine debla do prvih ramenih grana. Ovakvim pristupom sprečavaju se bakterijske infekcije, ali nejednako zagrevanje stabla u proleće.

Opalo lišće opasnost za voćnjak. Biljke

Merna stanica, mobilna aplikacija, kao i tim Map My Apple ti stoje na raspolaganju za sva pitanja, dodatne savete. Savremenim pristupom kao i korišćenjem modernih tehnologija tvoji prinosi biće na zavidnom nivou, procenat prve klase visok, a tvoj voćnjak zdrav i dugovečan. Zato ne oklevaj da nas kontaktiraš!

Autor teksta: dipl. inž. poljoprivrede Ivana Petković

 

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved