Pepelnica jabuke, kako se izboriti sa njom - MapMyApple
pepelnica

Pepelnica je danas jedna od najrasprostranjenijih bolesti jabuke koja može da nanese veliku štetu. Pepelnica je bolest koja negativno utiče na vitalnost biljke, formiranje cvetnih pupoljaka i kvalitet plodova jabuke. A samim tim i na cenu jabuke.

Izmenom tehnologije proizvodnje jabuke i uvođenjem novih sorti, pepelnica postaje uporna bolest koju je teško iskoreniti iz voćnjaka. Zato je veoma bitno da reaguješ na vreme i adekvatnim merama zaštite.

Rizici od pojave pepelnice

Kod sorti ajdared, jonatan, jonagold, greni smit i zlatni delišes, pepelnica jabuke predstavlja, uz čađavu pegavost lista i krastavost plodova, najznačajniju bolest. Ona smanjuje razvoj lista, mladara, cveta, a postoji i mogućnost pojave karakteristične mrežice na plodovima.

Simptomi pepelnice

Prvi simptomi su u proleće, 3-4 dana nakon otvaranja zaraženih pupoljaka, čiji listovi i cvetovi bivaju prekriveni sivo-belom prevlakom i uvrću se, a cvetovi ne daju plodove. Sekundarno zaraženi listovi i mladari zaostaju u porastu i u toku vegetacionog perioda odumiru, poprimajući smeđu boju. Zaraženi plodovi prekrivaju se mrežicom, a u slučaju jake infekcije bivaju izobličeni i zakržljali. Time se umanjuje kako kvalitet plodova, tako i prinos.

Prouzrokovač pepelnice jabuke prezimljava u zaraženim pupoljcima, nakon čega u proleće, sa otvaranjem pupoljaka, počinje sa zaražavanjem mladih listova, cvetova i plodova. Za ostvarenje infekcije potrebna je relativna vlažnost vazduha iznad 70%, bez prisustva vode na listu, uz temperature 10 – 25°C, s’ time da su najmlađi listovi najosetljiviji.

Sekundarnim infekcijama zaražavaju se vršni i bočni pupoljci. Time se omogućava prezimljavanje patogena, a, u slučaju jakih sekundarnih infekcija, smanjuje se broj cvetnih pupoljaka, čime se umanjuje prinos.

Zaštita od rizika pojave

Osim mogućnosti izbora manje osetljivih sorti, poželjno je smanjiti potencijal prezimljavanja prouzrokovača pepelnice u pupoljcima. U okviru programa zaštite u aplikaciji MapMyApple, posebno vodimo računa o zaštiti od pepelnice. U toku zime preporučujemo uklanjanje svih belih, zaraženih letorasta, a u proleće se preporučuje zaštita od sekundarnih infekcija.

U uslovima malog rizika od pojave pepelnice, preporučujemo preparate na bazi sumpora, vodeći računa o njegovoj mogućoj fitotoksičnosti na određenim sortama (crveni delišes, breburn i dr.) i na temperaturama višim od 28 stepeni, dok se u uslovima visokog rizika mogu uspešno koristiti preparati na bazi aktivnih materija iz grupe triazola, strobilurina, kao i iz grupe SDHI inhibitora.

Sa zaštitom od pepelnice potrebno je početi pre cvetanja jabuke. Takođe, poželjno je ukljanjanje zaraženih mladara, kao izvora infekcije, pre izvođenja tretmana zaštite.

Autor teksta: dipl. inž. polj. i dipl. informatičar Stefan Manja

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved