NDVI - Kako svemir vidi tvoje crvene plodove - MapMyApple
NDVI - Kako svemir vidi tvoje crvene plodove

Sigurno se pitaš kako to mi znamo da su tvoje biljke zdrave, a nismo bili tvoji gosti?

Odgovor je jednostavan. Zahvaljući normalnom indeksu vegetativne vrednosti (NDVI) mi vidimo tvoj voćnjak drugim očima.

Zdravstveno stanje biljaka nekada nije jednostavno za razumeti. Možda ti je potrebno nekoliko sati ili dana da shvatiš da je u tvoj voćnjaku došlo do promene po pitanju zdravstvenog stanja tvojih jabuka. Ipak zahvaljujući naučniku Komptonu Takeru (Compton Tucker) i razvoju modernih tehnologija briga o zdravlju biljaka nikada nije bila jednostavnija. Tvoj digitalni agronom pored toga što će ti pomoći da zaštita bude pravilna, omogućavati i da pratiš promene zahvaljujući opciju NDVI.

 

NDVI - Kako svemir vidi tvoje crvene plodove

Normalni indeks vegetativne vrednosti (NDVI) je jednostavnim jezikom rečeno parametar koji nam pomaže da vidimo da li su biljke pod stresom, kao i to u kojoj životnoj fazi se trenutno nalaze. Čitanje vrednosti je vrlo jednostavno. Kada imate negativne vrednosti, vrlo je verovatno da je to voda. Sa druge strane, ako imate NDVI vrednost blizu +1, postoji velika mogućnost da se radi o gustom zelenom lišću. Ali kada je NDVI blizu nule, nema zelenog lišća i to bi moglo da bude neka urbana seoska ili gradska sredina.

Korisnici MapMyApple aplikacije NDVI mape mogu koristi u cilju prikupljanju informacija o različitom zdravstvenom stanju svojih jabuka.

Identifikacija mogućih zona u kojima su biljke koje pate ili  otkrivanje problematičnih oblasti osnovni je zadatak ovog indeksa. MapMyApple tim uspešno je razvio još jednu opciju u okviru svoje aplikacije. Ovakvim pristupom svojim korisnicima omogućavamo da se donesu pravovremene odluke. Koriščenjem ove pogodnosti, kao i drugih opcija proizvodnja jabuka može biti visoko produktivna što jasno dovodi i do ekomonske isplativnosti. Svakodnevnim unapređivanjem naše aplikacije, a samim tim i naše merne stanice našim korisnicima nudimo uspešnu poljoprivrednu proizvodnju.

Pored toga što je važno da redovno pratiš poruke koje ti šaljemo putem aplikacije, potrebno je i da pratiš naš blog gde ti dajemo savete kako da se zaštitiš od glodara ili pripremiš svoj voćnjak za zimu.

Današnja poljoprivredna proizvodnja se razlikuje od tradicionalnog nasleđenog načina gajenja bilja.  Primenom modernih tehnologija poput mobilne aplikacije i merne stanice MapMyApple, svi problemi u uzgoju jabuke mogu biti prevaziđeni, Naš tim smatra da je zadovoljni proizvođač nasmejani proizvođač. Zato svakodnevno tvog digitalnog agronoma prilagođavamo tebi, tvojim jabukama i voćnjaku. Za svaki savet i pomoć stojimo ti na raspolaganju. Zato nas uvek možeš kontaktirati.

Autor teksta: Ivana Petković – master ing. zaštite bilja

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved