Mikroelementi - suplementi tvoje jabuke - MapMyApple
Mikroelementi - suplementi tvoje jabuke

Želiš zdrave, krupne plodove? Za takve plodove zaslužni su mikroelementi. Saznaj koji su i kakav značaj imaju za biljku.

Nakon što smo ti objasnili značaj i podelu makroelemata u biljnoj ishrani, ove nedelje ćemo ti objasniti značaj mikroelemenata u visoko intenzivnoj voćarskoj proizvodnji. Podela je izvršena prema potrebama biljke za određenim hemijskim elementom, a ne po značaju za njenu ishranu. Kao i makroelementi i mikroelementi su hemijski elementi zaslužni za normalan rast i razvoj. Kako joj makroelementi daju osnovu i građu tako je mikroelementi dopunjuju i daju podršku za sve važne metaboličke procese.
U mikroelemente spadaju sledeći elementi:
  1. Bor
  2. Gvožđe
  3. Bakar
  4. Mangan
  5. Cink
Bor – Nephodan za normalan razvoj i funkcionisanje generativnih organa. Učestvuje u procesima diferencijacije cvetnih pupoljaka, cvetanja, oplodnje i zametanja plodova. Značaj za procese sinteze i transporta ugljenih hidrata.
Bakar – Ključan element u oksidativnim procesima. Utiče na disanje biljke, promet proteina, ugljenih hidrata kao i lignina.
Mangan – Važan za proces fotosinteze.
Gvožđe – Učestvuje u procesima od kojih zavisi život biljke. To su sinteza hlorofila, metabolizam azota potom proces fotosinteze kao i disanje biljke.
Cink – Doprinosi sintezi biljnih hormona koji utiču na rast i izduživanje ćelija.
Mikroelementi - suplementi tvoje jabuke
Bez ovih navedenih, ali i drugih mikroelemenata razvoj plodova bio bi doveden u pitanje. Kako su plodovi prve klase primarni cilj gajenja jabuke tako je i primena ovih elemenata neodvojivi deo u toj proizvodnji. Takođe kada se u prihranu uključe navedeni elementi mikrobiološka aktivnost u zemljištu se povećava pa je tako procenat hraniva koji je na raspolaganju korenovom sistemu značajno veći. Kada su svi elementi u optimalnim granicama dostupni biljkama tokom vegetacije dolazimo do plodova visokog kvaliteta sa pravilno razvijenom bojom,i kalibražom koja zadovoljava standarde svih inostranih kupaca. U takvom skladu poljoprivredni proizvođač dostiže visoku otkupnu cenu. Sa ovakvim plodovima moguć je i duži vek skladištenja kao i bolja manipulacija.
Kada je ishrana biljke pravilno sprovedena tokom čitave proizvodne godine troškovi proizvodnje svedeni su na minimum, a prinosi visoki i zadovoljavajući.

Preporuke za đubrenje donositi na osnovu hemijske analize lista, kao i zemljišta!

U ovim zimskim danima jako je važno da pravilno pripremiš svoj voćnjak za prezimljavanje, ali i da ga redovno obilaziš kako ne bi naišao na neželjene goste. Naš tim, naša mobilna aplikacija kao i meteo stanica stoje ti na raspolaganju. Mi vodimo računa zajedno sa tobom o tvojoj proizvodnji kako bi ona bila ekonomična i pravilna. Ukoliko se pitaš kako funkcioniše naš digitalni agronom i naša merna stanica možes posetiti naš blog i detaljno se informisati. Uvek nas možeš kontaktirati. Radujemo se zajedničkoj saradnji!

Autor teksta: master. ing. zaštite bilja Ivana Petković

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved