Meteo stanica prijatelj mladog inženjera - MapMyApple
Uspešne priče - Voćni dar

Meteo stanica bila mi je značajni saveznik u visoko intenzivnoj voćarskoj proizvodnji na početku profesionalne karijere.

Svoju profesionalnu karijeru započela sam radeći u zasadu jabuke, čija me je veličina u početku plašila. Najveći saveznik u vođenju voćnjaka bila mi je meteo stanica. Za mladog inženjera punog entuzijazma sa puno teorijskog znanja svaki dan u voćnjaku bio je izazov. Prethodna godina bila je posebna u svakom smislu te reči. Globalne promene uticale su i na poljoprivredu, ali i na klimu kao njen neodvojivi deo. Kraj marta i početak aprila nije bio onakav kakav je ovaj voćnjak pamtio.

Usledila je i fenofaza roze pupoljka koja mi je donosila puno radosti, ali i puno briga jer je to značilo da osim mojih biljaka aktivan život vode i mikroorganizmi, ali i štetočine. Intezivna voćarska proizvodnja podrazumeva svakodnevno učenje i otkrivanje novih modernih tehnologija. Osnovni zadatak moderne tehnologije je pomoć, koja kao krajnji rezultat ima veliku produktivnost voćnjaka. Tu se i ogleda značaj stanica čijom svakodnevnom primenom možete imati uvid u najznačajnije klimatske parametre.

Tako je svako radno jutro za mene počinjalo proverom značajnih  parametara (najnižu i najvišu temperaturu, brzinu vetra, količinu padavina) koja svaka savremena meteo stanica poseduje.

Početak svake sezone podrazumeva visoku intenzivnu zaštitu i pravilno sprovođenje tretmana. Kako bi posao koji mi je poveren sprovela što kvalitetnije pre svakog tretmana uredno sam pratila brzinu vetra, ali i temperaturu. Ovo je vrlo značajno, ako se podsetimo da pojedine preparata i aktivne materije možemo koristiti na određenim temperaturama. Kako bi sačuvali životnu okolinu, ali i poštovali druge proizvođače i njihove kulture brzina vetra presudan je faktor.

Pored odluke o tome da li možemo obaviti tretmana značaj  meteo stanice za mene bio je i u prvim prolećnim danima kada su šanse za prolećne mrazeve izuzetno velike. Tako je prethodnog aprila zabeležen mraz u području gde se nalazio voćnjak o kom sam brinula. Proverom najnižnih temperatura, kao i vremenskom dužinom trajanja istog jasno je bilo da su na pojedinim sortama cvetnim pupoljci izmrzli.

Meteo stanica prijatelj mladog inženjera
master ing. zaštite bilja Ivana Petković

Savremene meteo stanice u svom sastavu imaju i merače količine padavina. Njihov značaj je u tome da možete doneti odluku da li potrebno navodnjavanje ili su biljke već dobile dovoljan procenat vlage za taj dan.

O značaju meteo stanice već smo pisali. Na našem blogu uvek se možeš podsetiti kako svemir vidi tvoje crvene plodove.

Osnovni cilj precizne poljoprivrede je kao i meteo stanica je približavanje biljci, a samim tim i otkrivanje njenih potreba. Kada znamo njene potrebe stvaramo joj optimalne uslove za rast i razvoj uz očuvanje prirodne sredine. Tako ćemo smanjiti negativne uticaje koji hemijska sredstva imaju na rast ili suzbijanje mikroorganizama i štetočina. Kao krajnji rezultat svakako se navodi ekonomska isplativnost. Uštede se mofu ogledati i  kroz dnevnice angažovane radne snage, ali i troškova potrošnje električne energije.

Fresh Agri meteo stanica u voćnjaku
Naš tim, naša mobilna aplikacija kao i meteo stanica stoje ti na raspolaganju. Mi vodimo računa zajedno sa tobom o tvojoj proizvodnji kako bi ona bila ekonomična i pravilna. Ukoliko se pitaš kako funkcioniše naš digitalni agronom i naša merna stanica možes posetiti naš blog i detaljno se informisati. Uvek nas možeš kontaktirati. Radujemo se zajedničkoj saradnji!

Autor teksta: master ing. zaštite bilja Ivana Petković

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved