Ishrana biljke kroz osnovne pojmove - MapMyApple

Ishrana biljke biće tema našeg prvog teksta u ovoj godini. Objasnićemo ti razlike između prirodnih i mineralnih đubriva i koja je njihova uloga u biljnom životu.

Kako bi priprema za đubrenje voćnjaka protekla što pravilnije neophodno je poznavanje osnovnih pojmova u ishrani tvojih biljaka.

Ishrana biljaka nezamisliva je bez đubriva. Đubriva su supstance bez kojih je intezivna poljoprivredna proizvodnja nemoguća. Osnovni cilj primene ovih supstanci je uspostavljanje kvalitetnog rasta i razvoja, potom fizioloških procesa i na kraju uspešno plodonošenje. Da bi bila kvalitetna đubriva moraju ispuniti tri kriterijuma:

 1. Stimulišu biljni porast: Ovo podrazumeva povećanje biomase
 2. Povećanje prinosa: Krajnji cilj jeste povećanje prinosa, ali i vegetativnih organa koji učestvuje u procesima stvaranja kvalitetnih plodova.
 3. Poboljšanje kvaliteta: Pored komercijalnog i tržišnog značajan je i aspekt stvaranja i povećavanja otpornosti biljaka na određene bolesti što doprinosi opštem kvalitetu biljnih proizvoda.
Ishrana biljke kroz osnovne pojmove
Ishrana biljke kroz osnovne pojmove

Ishrana  biljaka složen je proces, jer sprovođenje ove mere zavisi i od ekonomskih činilaca proizvodnje. S obzirom na složenost i važnost njihove upotrebe đubriva su danas i predmet zakonske regulative jedne zemlje. Svi procesi proizvodnje i stavljanja đubriva u promet ograničeni su zakonima. Važno je razumeti i sledeće pojmove:

 • Primarni elementi u sastavu jednog đubriva su azot, fosfor i kalijum
 • Sekundarni elementi u sastavu jednog đubriva su kalcijum, magnezijum, natrijum, sumpor
 • Pojedinačno đubrivo mislimo na azotno, fosforno ili kalijumovo đubrivo
 • Složeno đubrivo nastaje kao rezultat mešanja najmanje dva primarna elementa
 • Kompleksna đubriva dobijena su hemijskim reakcijama u obliku rastvora ili u čvrstom stanju sa jasno izraženim procentom primarnih hraniva.
 • Folijarna đubriva su ona koja biljka može usvojiti putem lista
 • Tečna đubriva su u obliku rastvora
 • Rastvori đubriva su ona koja su tečna bez čvrstih čestica
 • Aktivna materija podrazumeva količinu nekog hranljivog elementa u đubrivu. Razlog primene je svakako povećanje sadržaja u biljnim tkivima.

Često se kada pričamo o  ishrani biljaka može čuti, među poljoprivrednim proizvođačima, pojam veštačka đubriva. Taj izraz se odomaćio među proizvođačima međutim ukoliko pitate struku taj pojam u svetu ishrane biljaka nije poznat. Klasifikaciju đubriva možemo izvršiti na osnovu tipa i porekla:

 • Prirodna, ona nastala u prirodi u obliku u kome nije potrebna dorada. Najbolji primer jeste stajnjak.
 • Mineralna(sintetička) nastala kao fabrički proizvod, a dobijaju se pri hemijskoj obradi određenih supstrata koji sadrže hranljive elemente ili su to potpuno novi proizvodi dobijeni iz nekog prostog supstrata.

Odluka o pravilnoj ishrani biljaka donosi se na osnovu analize lista i zemljišta!

U ovim zimskim danima jako je važno da pravilno pripremiš svoj voćnjak za prezimljavanje, ali i da ga redovno obilaziš kako ne bi naišao na neželjene goste. Naš tim, naša mobilna aplikacija kao i meteo stanica stoje ti na raspolaganju. Mi vodimo računa zajedno sa tobom o tvojoj proizvodnji kako bi ona bila ekonomična i pravilna. Ukoliko se pitaš kako funkcioniše naš digitalni agronom i naša merna stanica možes posetiti naš blog i detaljno se informisati. Uvek nas možeš kontaktirati. Radujemo se zajedničkoj saradnji!

Autor teksta: master ing. zaštite bilja Ivana Petković

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved