Insekticidi - ključne činjenice o ovim pesticidima - MapMyApple
Insekticidi - ključne činjenice o ovim pesticidima

Primećuješ leptire, vaši ili stenice u svom voćnjaku? Vreme je da saznaš koji je to efikasan način za suzbijanje ovih insekata. Insekticidi su rešenje tvog problema.

Prvi zvanični podaci o primeni ovih zaštitnih sredstava potiču iz XVII veka. Tadašnji insekticidi bili su danas jako poznate supstance koje savremeni čovek koristi na drugačiji način. Nikotin i nafta tada su se koristila kao sredstva u zaštiti bilja. Danas pak savremenom voćaru na raspolaganju je veliki broj različitih aktivnih materija koje se pakuju pod registrovanim imenima preparata različitih fitofarmaceutskih kuća.

Prema načinu delovanja insekticidi se dele na:

  • kontaktne (deluju na mestu kontakta s insektom ili biljkom),
  • digestivne ( dospevanja u probavne organe ),
  • inhalacione (insekticid koji deluje svojom gasovitom fazom nakon udisanja),
  • repelentne (odbijaju izvesne štetočine),
  • regulatore rasta i razvoja insekata

Kada će se primeniti određeni insekticidi posebno, kada je u pitanju suzbijanje jabukinog smotavca (Cydia pomonella) određuje da li preparat ovicidinog odnosno da li deluju je na jaja ili larvicidno kada deluje na larve insekata, ali i jabukinog smotavca. Ukoliko nisi siguran kada je trenutak za tretiranje konsultuj svog digitalnog agronoma. Uvek na našem blogu možeš pročitati kako on funkcioniše.

Insekticidi i fungicidi udruženo delovanje

Prema načinu primene insekticidi mogu biti:

Važno je znati i sledeće činjenice:

  • Nije preporučljivo koristiti jedan preparat već mešavine
  • Obratiti pažnju na broj tretiranja, ali i doze koje proizvođač preporučuje.
  • Čitati upustva pre svake upotrebe insekticida
  • Tretiranje zasada vršiti samo kada je neophodno.
  • Primeniti IPM-program integralne zaštite bilja

Prekomernom i neadekvatnom primenom insekticida dolazi do pojave rezistentnosti. Zato je dužnost svakog stručnog lica, ali i proizvođača da poštuje primenu istih kako bi se ova pojava sprečila. Insekticidi se tokom sezone vegetacije primenjuju zajedno sa fungicidima o kojima smo već pisali. Zato je važno dobro poznavati mehanizme delovanja ovih grupa pesticida.

Dužnost svakog voćara je da pre primene zaštitinih sredstava obavesti lokalno pčelarsko društvo radi sprečavanja trovanja pčela usled primene različitih preparata.

Pomor pčela usled neadekvatne primene insekticida

Mi u MapMyApple timu smatramo da insekticidi mogu dovesti do plodova I klase uz adekvatno korišćenje i poštovanje prirode. Uz našu mernu stanicu, kao i mobilnu aplikaciju svakodnevno ti šaljemo preporuke koji je adekvatan insekticid za tvoj voćnjak.

Naš tim vodi računa da tvoj voćnjak bude zdrav, ali i da tvoja proizvodnja bude ekonomična i pravilna. Stojimo ti na raspolaganju ukoliko se dvoumiš koji insekticid da primeniš. Za tebe preračunavamo koncentraciju istog. Zato nas uvek možeš kontaktirati. Radujemo se da nas kontaktiraš!

Autor teksta: dipl.ing.poljoprivrede Ivana Petković

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved