Fungicidi - Tvoji saveznici do zdravih jabuka - MapMyApple
Fungicidi - Tvoji saveznici do zdravih jabuka

Fungicidi (fungus – gljiva, caedo – ubijam) predstavljaju grupu pesticida namenjenih sprečavanju biljnih bolesti (mikoza) u zasadima različitih gajenih kultura.

U ovom kratkom vodiču objasnićemo ti mehanizme delovanja i podelu fungicida. Samo uz pravilnu upotrebu istih možeš očekivati visoke i kvalitetne prinose u svom zasadu jabuke.

Ako bismo konsultovali istoriju fitomedicine, ona bi nam jasno ukazala da su fungicidi prva zaštitna sredstva u poljoprivredi. Botaničar Pjer Mari Aleksis Milardet je na vinovoj lozi dokazao snažno fungicidno delovanje mešavine bakar (II) sulfata (CuSO4) i gašenog kreča Ca(OH)2 još 1883. godine. Ova mešavina kasnije će dobiti naziv Bordovska čorba. Upravo ovo otkriće predstvalja početak industrijske proizvodnje pesticida.

Gajenje jabuke i primena zaštitnih sredstava postali su neodvojivi deo. Fungicidi danas predstavljaju osnovni alat biljnim lekarima (zaštitarima). Svaki biljni lekar na osnovnu dijagnoze biljnih bolesti, o kojima smo već pisali, može preporučiti neki od fungicida. Da bi terapija bila adekvatna fitomedicinari se oslanjaju na različite podele. Tako fungicide možemo podeliti na sledeće načine:

1. Po vremenu delovanja:

 •  Kurativne fungicide
 •  Eradikativne fungicide
 •  Preventivne fungicide                                                            

2. Po načinu uspostavljanja kontakta sa biljkom:

 •  kontaktne fungicide                     
 •  lokalsistemični fungicidi 
 •  episistemike fungicide        
 •  sistemični fungicidi                                                 

Fungicidi - Tvoji saveznici do zdravih jabuka

Prilikom pravljenja fungicida važno je da proizvođač stvori takav preparat koji će imati odgovarajuća fizičko hemijska svojstva (veličina čestica, stabilnost aktivne materije) uz različite pomoćne materije. Na taj način postiže se povoljan fungicidni efekat.

Važno je znati i sledeće činjenice:

 • Fungicide bi trebalo menjati odnosno rotirati sa drugim fungicidima, ali uvek sa drugim mehanizmom delovanja kako bi se izbegla pojava rezistentnosti.
 • Sistemični ili lokalsistemični fungicidi se koriste uvek pre pojave bolesti.
 • Nije preporučljivo koristiti jedan preparat već mešavine
 • Obratiti pažnju na broj tretiranja, ali i doze koje proizvođač preporučuje.
 • Čitati upustva pre svake upotrebe fungicida
 • Tretiranje zasada vršiti samo kada je neophodno.
 • Primeniti IPM-program integralne zaštite bilja

Ukoliko se zasadi tretiraju u vreme cvetanja biljaka, dužnost svakog proizvođača je da obavesti lokalna pčelarska društva o primeni preparata. Na taj način čuvaju se najvažniji oprašivači, medonosne pčele (Apis mellifera). Primena preparata na bazi bakra značajna je naročito na početku vegetacije, ali i pred samo mirovanje u takozvanim tretmanima nakon berbe.

Mi u MapMyApple timu smatramo da fungicidi mogu dovesti do plodova I klase uz adekvatno korišćenje i poštovanje prirode. Uz našu mernu stanicu, kao i mobilnu aplikaciju svakodnevno ti šaljemo preporuke koji je adekvatan fungicid za tvoj voćnjak.

Fungicidi - Tvoji saveznici do zdravih jabuka

Naš tim vodi računa da tvoj voćnjak bude zdrav, ali i da tvoja proizvodnja bude ekonomična i pravilna. Stojimo ti na raspolaganju ukoliko se dvoumiš koji fungicid da primeniš. Za tebe preračunavamo koncentraciju iste. Zato nas uvek možeš kontaktirati. Želimo da uz naše savete imaš zdrav voćnjak i kvalitetne plodove. Radujemo se da nas kontaktiraš!

Autor teksta: dipl.ing.poljoprivrede Ivana Petković

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved