Dogovoreno je testiranje MapMyApple proizvoda od strane Bayer-a
MapMyApple

Godina iza nas nam je pokazala koliko je važno imati sigurnost u ono što nam je najvažnije – zdravlje. Sigurnost u voćnjaku je isto toliko bitna i zato su voćnjaci bez bolesti i štetočina prioritet svakog odgovornog proizvođača koji brine o zdravlju voćnjaka.

Mi smo u firmi Fresh Agri Doo uvideli da postoji potreba proizvođača za rešenjem koje će im upravo u toj misiji pomoći. Tako smo 2018. godine počeli sa razvojem aplikacije MapMyApple koja pomaže proizvođačima i agronomima u preventivnoj zaštiti voćnjaka. Ponosni smo na nedavno dogovoreno testiranje našeg proizvoda sa predstavnicima Bayer grupe u Srbiji. Kompanija Bayer u Srbiji zauzima lidersku poziciju u oblastima farmacije i poljoprivrede. Kao takva zalaže se za unapređenje domaće poljoprivrede, što je misija koju i u našoj firmi negujemo.

Koji je cilj ovog testiranja?

Cilj ovog testiranja je ispitivanje efikasnosti tretmana zaštite izvedenih na osnovu infekcionih perioda za izabrane prouzrokovače bolesti i štetočina i preciznosti preporuka aplikacije MapMyApple.

Testiranjem će se tretmani zaštite odvijati po preporukama aplikacije MapMyApple. MapMyApple daje lokalizovane preporuke za svaki zasad. One su zasnovane na:

  1. prikupljenim podacima o zasadu,
  2. vremenskim podacima,
  3. prognozi bolesti i štetočina,
  4. istorijskom pritisku prouzrokovača bolesti,
  5. kao i najboljem znanju i proverenim strategijama u borbi sa prouzrokovačima bolestima i štetočinama jabuke.
MapMyApple NDVI - Kako svemir vidi tvoje crvene plodove
MapMyApple

Takođe, MapMyApple daje najavu infekcionih perioda i njihove jačine za prouzrokovače čađave pegavosti lista i krastavosti ploda, pepelnice jabuke, bakteriozne plamenjače, kao i kompleksa prouzrokovača čađavih mrlja i crnotačkaste zonalne pegavosti ploda jabuke i kruške. Za jabukinog smotavca, daje se prognoza dinamike leta, poleganja jaja i piljenja larvi kroz generacije, za šta je potrebno obezbediti podatak o datumu ulova prve jedinke na feromonskim klopkama.

Po završetku vegetacionog perioda, biće sačinjen izveštaj. U njemu će biti analizirani rezultati primene aplikacije u odnosu na standardnu praksu kod datog proizvođača po pitanjima:

  • efikasnosti zaštite,
  • broja tretmana,
  • izbora aktivnih materija,
  • troškova zaštite.

Prema podacima UN, da bi se prehranila rastuća svetska populacija potrebno je udvostručiti proizvodnju hrane do 2050 godine. Veće i pouzdanije zalihe hrane je ono za šta se zalažu u kompaniji Bayer. Mi smo uvereni da će ovo testiranje dokazati da je uz pomoć modernih tehnologija, smanjene količine hemikalija i njihovu preciznu primenu taj cilj i ostvariv.

U ovoj godini pored testiranja sa kompanijom Bayer u firmi Fresh Agri Doo smo ponosni smo i na oglede. Pored Srbije, iste radimo i u Americi sa Univerzitetom Cornel u Njujorku. Kao i na razvoj proizvoda koji smo prilagodili u potpunosti potrebama krajnjih korisnika-velikih i malih proizvođača jabuke i konsultanata/agronoma i stručnjaka za zaštitu bilja.


Zaprati naš Youtube kanal, koji redovno obogaćujemo informacijama koje ti mogu biti od značaja.

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved