Digitalni agronom - vodič kroz njegov rad - MapMyApple

Pitaš se kako mi u MapMyApple timu znamo da ti preporučimo najbolju zaštitu za tvoj voćnjak u svim kritičnim fazama vegetacije? U tekstu koji sledi pokušaćemo da razjasnimo sve tvoje dileme.

Kada bi stručno lice pitao koja je to voćka koja ima najveći broj ekonomski značajnih bolesti i štetočina na spisku bi se bez dileme u vrhu našla jabuka (Malus domestica).  Ovu titulu duguje dugom vegetacionom periodu koji počinje u martu, a završava se u novembru za sorte sa kasnim vremenom zrenja poput sve popularnijih klupskih sorti (Pink lady, Modi, Evelina, CrimsonSnow…) Svaki agronom odnosno lice zaduženo za zaštitu bilja mora voditi računa o nekoliko vrlo značajnih bolesti. Tako i naš digitalni agronom provodi svoje radno vreme. To su sledeća oboljenja:

  1. ČAĐAVA PEGAVOST LISTA I KRASTAVOST PLODA JABUKE prouzrokovač gljiva Venturia inaequalis
  2. PEPELNICA JABUKE prouzrokovač gljiva Podosphaera leucotricha
  3. BAKTERIJSKA PLAMENJAČA JABUČASTOG VOĆA prouzrokovač bakterija Erwinia amylovora
  4. KOMPLEKS PROUZROKOVAČA ČAĐAVIH MRLJA prouzrokovač kompleks gljiva

Sva navedena oboljenja zarazu ostvaruju u odgovarajućim vremenskim uslovima. Temperatura i relativna vlažnosti vazduha najvažniji su faktori zaraze. Sa kretanjem vegetacije svaki proizvođač sa brigom prolazi kroz svaki kišni dan. Da bi tvoje brige bile manje, a misli usmerene na druge aspekte proizvodnje, brigu o zdravlju voćnjaka preuzima digitalni agronom.

Na osnovu podataka koje redovno pratimo za tebe želimo da te  na vreme upozorimo o mogućnosti zaraze za svaku navedenu bolesti. Meterološke podatke redovno ažuriramo, prikupljamo na jedno mesto, a potom detaljno analiziramo i donosimo zaključke. Određeni procenat relativne vlažnosti, ali i temperatura u određenom opsegu jasan nam je znak da je vreme za zaštitu.

Tako smo razvili prognozu bolesti, a intenzitete zaraze podelili po jačini. To su sledeće boje:

  • Zelena boje: šanse za zarazu su izrazito male.
  • Naranžasta boja: opasnost od bolesti su srednje vrednosti,
  • Crvena boja: visok infektivni potencijal.

Pored različitih boja, nedeljnim pregledom želimo da ti pomognemo da unapred isplaniraš svoje radove u zasadu sa posebnim aspektom na tretiranje voćaka.

Čađava pegavost lista i krastavost ploda jabuke
Digitalni agronom u borbi protiv pegavosti

Razumemo i kada razmišljaš oko izbora preparata i koncentracije. Zato smo za tebe tu, MapMyApple tim daće ti savete o izboru aktivnih materija, ali i preračunati za tebe potreban utrošak vode i preparata kako bi zaštita bila adekvatna i pravovremena. Sve su one na klik od tebe,a dovoljno je da pratiš planove i preporuke koje ti dajemo.

Pored bolesti, jabukin smotavac predstavlja ekonomski vrlo značajnog insekta. Štete koje pravi prouzrokuju smanjeni procenat ploda I klase. Zato je tu digitalni agronom!

Njegovu biologiju dobro razumemo, pa ti na osnovu toga šaljemo preporuku o opasnosti i prisustvu različitih stadijuma razvoja ovog leptira. Tvoj digitalni agronom redovno meri sumu temperatura i donosi odluku koja generacija smotavca može napraviti štetu plodovima u razvoju ili onim spremnim za berbu.

Digitalni agronom u borbi protiv smotavca

Pored toga što je važno da redovno pratiš poruke koje ti šaljemo putem aplikacije, potrebno je i da pratiš naš blog gde ti dajemo savete kako da se zaštitiš od glodara ili pripremiš svoj voćnjak za zimu.

Današnja poljoprivredna proizvodnja se razlikuje od tradicionalnog nasleđenog načina gajenja bilja.  Primenom modernih tehnologija poput mobilne aplikacije i merne stanice MapMyApple, svi problemi u uzgoju jabuke mogu biti prevaziđeni, Naš tim smatra da je zadovoljni proizvođač nasmejani proizvođač. Zato svakodnevno tvog digitalnog agronoma prilagođavamo tebi, tvojim jabukama i voćnjaku. Za svaki savet i pomoć stojimo ti na raspolaganju. Zato nas uvek možeš kontaktirati.

Autor teksta: Ivana Petković – dipl. ing. poljoprivrede

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved