Da li vodite beleške? - MapMyApple
Da li vodite beleške?

Prošle nedelje sam slučajno našao svoju staru svesku u kojoj sam vodio svoje beleške o tome kako se poljoprivreda i digitalizacija poljoprivrede razvijala u periodu od godinu dana. U njoj se nalazi sve ono što smo radili u Fresh AgTech-u, detaljno opisani razvoji naših proizvoda i sastanci preko Zoom-a. Sve je to stalo u toj „izdrpanoj“ beležnici.

Svi pokušavamo da ograničimo i optimizujemo vreme koje provodimo na sastancima.

Tokom tih sastanaka, velika većina vodi beleške. I za iste koristi papir, pa i ja. Međutim, primetio sam da imam problema prlikom kasnijeg pregleda i analiziranja onoga sto sam pisao. Takodje, ta sveska je morala da bude sa mnom skoro tokom celog radnog dana, jer jako često naletim na neku informaciju koju bih želeo da zapišem kako je ne bih zaboravio. Zato sam početkom ove godine odlučio da sve svoje beleške vodim elektronski, na svom telefonu, koji mi je pri ruci mnogo češće od olovke i „onog“ papira na kom sam sve pisao.

Listajući staru, dobru i proverenu svesku (beležnicu), nisam mogao a da ne povučem paralelu koju sam vodio kroz diskusije sa voćarima u Srbiji i Severnoj Makedoniji. Da li i dalje beležimo informacije o svojim firmama i o svojoj proizvodnji tokom sezone na ne digitalni način.

Da li vodite beleške?

Govoreći pre svega iz ličnog iskustva, skoro sa velikom sigurnošću mogu reći da se većina nas retko kada osvrće na beleške koje smo zabeležili tokom sastanaka. Te beleške se obično prelistavaju u slučaju da nam zatreba informacija koju smo čuli na nekom od sastanaka i možda zapisali.

Proizvođači i agronomi gotovo svakodnevno kažu da isto važi i za evidencije firmi ili proizvođača koje same firme i proizvođači vode zapisane u sveskama.

Možda su na taj način ispunjeni regulatorni zahtevi (npr. stvaranje pisanog zapisa o prskanju), ali iz tih beleški se ne mogu izvući neke „dodatne vrednosti“ koje bi mogle da poboljšaju našu efikasnost u proizvodnji.

Takođe, postavlja se pitanje, koliko pregledanje jedne beleške, zapisa o primeni nekog sredstva ili proizvoda u proizvodnji može otkriti širu sliku onoga što se zaista događa u voćnjaku?

Iskustvo koje imamo u dosadašnjem radu sa voćarima i korporativnim uzgajivačima, a koje se najbolje može videti na primeru maloprodaje poljoprivrednih proizvoda, govori da trgovci sve više pomažu svojim proizvođačima i uzgajivačima da pređu sa „kreiranja beleški“ na „kreiranje podataka“. Za maloprodaju poljoprivrednih proizvoda ovo je glavna prilika za dodatnu vrednost i jedan je od najboljih načina da se pozicioniraju kao „pouzdani savetnik“ kod svojih proizvođača i uzgajivača.

Međutim, koliko ja vidim, najveća uloga maloprodaje leži u pomaganju uzgajivačima da što više povećaju analizu podataka iz voćnjaka nakon što ti podaci budu kreirani. Što se češće koriste podaci iz voćnjaka u cilju preciznijeg donošenja odluka, to je veći podsticaj za njihovo dalje prikupljanje i veća ukupna dodatna vrednost koju proizvođači, ali i sama poljoprivreda u celini dobijaju.

Da bi se ovo postiglo, glavni zahtevi za stvaranje digitalnih informacija trebali bi biti:

  1. Osiguranje da se ti podaci prikupljaju i obrađuju na standardizovani i strukturirani način. Kao što su beleške iz proizvodnje voća zapisane u svesci ne mogu koristiti za analize, isto važi i za digitalne zapise stvorene i prikupljene na nestrukturiran i nestandardizovan način.
  2. Analizu agregiranih podataka i pomoć u otkrivanju anomalija u sortama, usevima, tretmanima itd.

Podaci iz voćnjaka, moraju biti standardizovani, kako bi se mogli koristiti za dalju analizu uz pomoć gorepomenutih alata.

Da li vodite beleške 3

Nažalost, uzgajivači koji počinju sa prikupljanjem digitalnih podataka-zapisa iz voćnjaka samo da bi digitalizovali “svoje beleške” često još ne shvataju za šta bi mogli da koriste svoje digitalne poljoprivredne zapise u godinama i sezonama koje dolaze. Zbog toga oni, još uvek, nemaju dovoljno resursa i znanja o tome koji su to standardi koje treba da isprate prilikom vođenja digitalnih beleški i evidencije. Tu poverljivi savetnici poput agronoma i predstavnika maloprodaje poljoprivrednih proizvoda mogu da igraju značajnu ulogu.

Saradnjom sa uzgajivačima na njihovom putu digitalizacije beleški rano tokom ovog procesa, savetnici i agromomi mogu da pomognu da se obezbedi maksimalna dodatna vrednost izvedena iz objedinjenih podataka iz voćnjaka nakon njihovog prikupljanja.

Po mom skromnom mišljenju, ovaj proces je dobra prilika za maloprodajne poljoprivredne proizvođače, agronome i zaštitare da ostvare još veći benefit u svojim odnosima sa uzgajivačima i da postanu relevantni priznati stručnjak za podatke iz voćnjaka.

David Blaževski,

Direktor Fresh AgTech


Zaprati naš Youtube kanal, koji redovno obogaćujemo informacijama koje ti mogu biti od značaja.

Related Post

No Comments

Leave a Comment

© 2020 MapMyApple. All Rights Reserved